Zakaj naj otroci trenirajo atletiko?

Za nami je nekaj let uspešnega dela z mladimi. Izvajamo tekaško vadbo za mlajše, ki se predvsem igrajo in družijo, za popestritev dogajanja pa grejo na kakšno tekmovanje v naši bližini. Malo starejši imajo možnost nastopati v tekmovalnem sistemu AZS in trenirati bolj zares. Našli smo pravo razmerje med športom in zabavo, ki je za mlade najpomembnejša in najkoristnejša stvar, zato upravičeno ponujamo vadbo atletike kot zelo smiselno za vse starosti.                                                                                                                                                                    

Danes je velika ponudba dejavnosti za otroke in starši so pred zahtevno odločitvijo, kam vpisati svojega otroka. Običajno je ena od teh tudi šport.  Normalno je, da najprej pogledajo za športi, ki so jim pri srcu ali so jih tudi sami trenirali. Potem je pomemben organizacijski vidik, kako bo otrok hodil na treninge, kam ga bo treba voziti itd.

Šele na koncu se spomnijo kaj bodo otroci od določenega športa dobili in koliko časa ga bodo lahko trenirali. To je pa močan argument za trening atletike. Posebej v manjših krajih, ki nimajo svoje srednje šole, večina ekipnih športov usahne s koncem osnovne šole, če ne že prej, saj se skoraj vsi ubadajo s premajhnim številom vadečih. Zaradi razpotegnjenih urnikov in drugih šolskih obveznosti, je skoraj nemogoče imeti redne skupne treninge, kar je za ekipo nujno.

Tako potem srednješolci praviloma opustijo resne gibalne dejavnosti in vsi vemo, kakšne so dolgoročne posledice. Dekleta si potem hitreje najdejo neko rekreativno dejavnost, fantje pa kasneje, dostikrat tudi prekasno. Spet je zelo težko najti organizirano rekreacijo za športe z žogo, da ne govorimo o tehnično zahtevnih dejavnostih. Najbolj uporabni iz tega stališča so tek in razne vadbe moči.

Kdor pa začne v mladosti trenirati atletiko, ima precej bolj enostavno pot. Že na začetku trenira v okviru svojih želja in sposobnosti in tudi prisotnost na vsakem treningu ni nujna. Ko otroci rastejo, se začne kazati, kam s svojimi sposobnostmi spadajo in se temu primerno usmerjajo. Kdor pač ne bo tekmoval na vrhunskem nivoju, se lahko brez posebnega stresa pridruži lahkotnejši skupini, kjer bo z veseljem tekel in se za popestritev treningov udeležil kakšnega množičnega rekreativnega teka. To počne veliko število navdušenih odraslih tekačev s tem, da so oni prišli do tega spoznanja precej kasneje. Po tej poti pa to dosežejo bistveno prej in veliko verjetneje bodo ves čas aktivni.

Trening atletike mladim da veliko gibalnih sposobnosti, ki so nujne v vseh športnih, tek pa je s fiziološkega in zdravstvenega vidika najbolj koristna vrsta vadbe. Poleg tega je vzdržljivostni tek odličen trening volje, vztrajnosti in trdoživosti, ki jo človek potrebuje vsak dan.

Dejavnost sofinancira občina Logatec.

 

Rekreacija za študente

To jesen bomo imeli rekreativno vadbo za študente. Osnova bo tekaška in sicer, če bo dovolj udeležencev, bomo imeli vadbo kot samostojna skupina, pri manjšem številu bi pa vadili skupaj z obstoječo skupino odraslih. V zimskem času bomo imeli vsako sredo v Zapolju vadbo v dvorani, kjer bo splošna telesna priprava, enkrat pa v soboto popoldan v šolski telovadnici, kjer bo bolj tekaško obarvana. Vadba v dvorani je odlična priložnost za dobro splošno pripravo, ki da skupaj s tekom najboljše rezultate za zdravje in dobro počutje.

Vadba je namenjena predvsem gibanju za zdravje in dobro počutje, kdor pa želi, se pa lahko udeleži tudi kakšnega množičnega teka. To je namenjeno predvsem popestritvi vadbe in mogoče kot nekakšen cilj, da ima vadba  tudi kratkoročni smisel in se je lažje motivirati. Začeli bomo septembra, prijave zbiramo na kontaktih društva.

 

Živeti s športom pomeni biti svoboden kot ptica. Zares iskrena hvala, ker letite z nami.