Tekaški izlet v Šmarješke toplice

V nedeljo smo naredili super  tekaški izlet na Dolenjsko v Šmarješke toplice, kjer je bilo za vse tekače zastonj kopanje. To je bil očitno dovolj dober razlog, da so se naši mladi tekači pošteno trudili na teku. Manca in Matic sta bila druga na otroških tekih, drugim pa tudi ni dosti manjkalo do medalj. V članskem teku sta pa tudi Karmen in Miro prišla med najboljše. Dolenjci so pripravili super tekmovanje za dolenjski tekaški pokal. V športnem parku so pripravili malico, bilo je tudi dovolj češenj za vse in ves čas se je dogajalo tako, da je čas do razglasitve rezultatov in podelitve zasluženih priznanj hitro minil. Naredili smo še nekaj fotografij in se zapodoli v bazen, da smo se ohladili, saj je bilo med tekom vsem pošteno vroče. Naslednje leto pa nasvidenje s še večjo ekipo.

 

Nastop mladih tekačev

V soboto smo se udeležili zimskega krosa v Žalcu. Bile so prave zimske razmere, start na robu atletskega stadiona, teklo se je na 500m dolgi progi po parku. Sicer se ni videlo, kje je stadion, kje pa park, saj smo gazili po globokem snegu, kar pa mladih tekačev niti ni preveč motilo. Bolj smo bili nesrečni in premraženi spremljevalci, ki smo štiri ure tacali po snegu. Organizatorji so bili pa prijazni in hvala jim za tekmo. Naši mladi tekači pa uspešni kot vedno. Zares so se zapodili v sneg, Tijan in Taja sta dobila tudi medalje. So se pa čisto lepo zabavali v snegu in nič niso težili za domov, čeprav smo kar dolgo čakali na Jakoba, ki je bil v tekmi na izpadanje do konca v igri. V finalu je bil drugi, starejši so bili taktično bolj zreli in racionalni v svojih tekih. Vseeno pa je bil odličen.

 

Mladi tekači na maratonu v Crikvenici

Člani ŠD Tek je lek na maratonuPo spletu okoliščin imamo v društvu več primerov, da tečejo starši in otroci in tako je naneslo, da so najprej prijavili eni še svojo deklico na 5km. Pa saj to je za 9 let  stare otroke res pravi maraton. Potem so pa naenkrat hoteli še vsi ostali otroci, ki skupaj trenirajo, na maraton in se je zgodilo. Prav lepo je bilo gledati, s kakšnim elanom so trenirali. Seveda je treba poskusiti, če pretečeš 5km. In ko jim je to uspelo, je bila samozavest že večja. In tako smo šli v soboto v Crikvenico.Veseli in razposajeni, nobene predtekmovalne mrzlice, kot pri starejših. In v nedeljo na start. Tam je bilo malo bolj mirno in pogledi so bili bolj prestrašeni. Start in začelo se je! Vsi so uspešno pretekli svoj prvi maraton in po teku ni bilo opaziti kakšne posebne utrujenosti. Z zanimanjem so čakali še odrasle, da so odtekli svoj tek in veselo navijali. Končen sklep je bil, da bodo še tekli na maratonu.

Lahko si čestitamo, da smo toliko otrok navdušili za tek. Upajmo, da jih ne mine.

Notranjska liga

Člani ŠD Tek je lek so bili na prvi tekmi zimske notranjske lige v dvorani za mlade. Prva tekma je bila v Postojni. Bilo je enkratno, ogromno otrok, zelo glasno vse skupaj in zagrizeni boji najmlajših. Hvala organizatorjem za trud, saj so bili otroci zelo navdušeni. No, naši pa tudi uspešni. Kot se za prvo tekmo spodobi, je bilo kar nekaj strahu in napetosti, ko so prišli v dvorano. Sledilo je čakanje na začetek tekmovanja. Veliko prezgodaj so šli na ogrevanje in tudi na tekališču so bili tako, kot vsi ostali veliko prej, kot je bilo treba.  Zvečer pa zelooo utrujeni in je bil posledično prav blagodejen mir v kombiju. Tisti, ki so dobili priznanja so jih ponosno kazali, ostali so bili pa tudi zadovoljni s svojimi nastopi. Šli bomo tudi na naslednje tekme in še več nas bo. Poseben čar takega tekmovanja je v tem, da je zelo sproščeno, ni rekordov in naslovov, le uživanje in druženje.

Druga tekma za mlade v Pivki

V četrtek, 14.12. je bila v  Pivki druga tekma v atletiki za mlade. Tudi tokrat smo bili uspešni, predvsem so bili pa vsi navdušeni, uživali v tekmovanju in med vožnjo s kombijem. Tekmovanje je v dvorani, nastopajo v tekih na 30m in 300m, skačejo v daljino in tečejo štafeto. Vzdušje je enkratno, večina tekmuje z veseljem, predvsem pri mlajših še ni prevelikih razlik med tistimi, ki trenirajo več in ostalimi. Trudimo se ustvariti prijetno vzdušje, kjer ni primarna uspešnost na tekmovanju ampak tekmovanje samo. Upamo, da to pelje v pravo smer in bodo tudi manj uspešni v atletiki uživali in ostali povezani s športom v taki ali drugačni obliki celo življenje. To pa mora biti glavni cilj ukvarjanja s športom mladih, mar ne!

Kaj delamo

V Dolnjem Logatcu  vadi 10 - 16 otrok v skupini U10 - U16, imamo pa tudi skupino mladincev, ki trenirajo bolj posamično in več.  Z otroki delamo splošno vadbo bolj v obliki igre. Vadbo v glavnem vodita Miha in Gašper. Nina vodi v Gornjem Logatcu interesno dejavnost 15 otrok. Otroci nastopajo v primorskih pokalnih krosih, NTP, primorskem pokalu, nekateri pa natekmovanjih v stadionski atletiki. Tako  ta del poskušamo peljati na prijazen način, dovolj strokovno in ne preveč  specializirano. Zaenkrat je to v zadovoljstvo večine.Vedno je na mestu vprašanje, ali je smiselno ukvarjanje s športno rekreativno vadbo ali s tekmovalnim športom.

Koristi take vadbe so sledeče:

-          otroci pridobivajo delovne navade

-          ob vidnem napredku postajajo samozavestnejši

-          zdrava športna tekmovalnost se bo prenašala tudi na druga področja življenja

-          spadajo v neko v javnosti pozitivno ocenjeno skupnost

-          pridobivajo pozitivne vrednote in pravilen odnos do njih

-          zaradi treningov si zna bolje organizirati čas, kar mu bo koristilo vse življenje

-          nima preveč prostega časa za slabe razvade

-          pozitivno okolje in v večini športov zdrave prehranjevalne navade in zdrav način življenja.

Poskušamo slediti tejle misli:

"Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,
ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili,
vendar ne bodo pozabili, kako so se v vaši družbi počutili."
(Maya Angelou)

Živeti s športom pomeni biti svoboden kot ptica. Zares iskrena hvala, ker letite z nami.