Zaplana trail 2024

Najprej so tekli mladi in to uspešno. Gala je tako doma morala zmagati, pa tudi v kategoriji starejših deklet so bile naše punce uspešne. Tia in Kaja sta pritekli do zmagovalnih stopničk. Potem je odlično tekel Jakob Komidar, ki je kljub mladosti pritekel drugi v cilj teka na 4km. 

 

Bili smo v Žalcu

Tudi letos smo nastopili na zanimivem krosu v Žalcu. Zelo zanimivo tekmovanje je narejeno po modelu smučarskega šprint teka s kvalifikacijami in naprej teki v skupinah na izpadanje. Naši mladi tekači so bili dobro razpoloženi in z veliko tekmovalne volje in energije. Mogoče le Jakob ni bil najboljšega zdravja a je vseeno tekel dobro. Začeli so najmlajši in Ajda se je trudila po najboljših močeh, kar je bilo na koncu dovolj za 3. mesto med najmlajšimi deklicami. V teku deklet na izpadanje je Maja prišla v B finale in tam zmagala kot tudi v kategoriji U16. 

V moški konkurenci se je letos zbralo kar nekaj zelo hitrih fantov in zato so naši mlajši fantje imeli kar hude težave s prebojem v naslednji krog tekmovanja. Prvi krog so vsi uspešno preskočili, potem so pa Ul, Tian in Jure končali v tolažilnem teku a so vsi  trije v mladinskih kategorijah dobili lepe medalje in nagrade. Še bolje je šlo kljub težavam z zdravjem Jakobu, ki je zanesljivo prišel skozi vse kvalifikacijske teke. Potem pa so se  v finalu zbrali res dobri tekači in nam pripravili lep tek za gledalce. Na koncu je bil 3. in zanesljivo prvi v mladinski razvrstitvi.

 

Kros v Italiji

Naši mladi tekači so danes nastopili na zelo lepem tekmovanju v krosu pri Proseku v Italiji. Bila je zelo močna in lepo izpeljana tekma po italijansko s primerno zamudo, ki so jo začeli pridno množiti od prvega teka naprej.

V številčni in močni mednarodni konkurenci so se naši mladi tekači dobro borili. Najprej so tekli po njihovo kadeti in kadetinje. Ker so tekli skupaj, je bilo malo zmešnjave in drenjanja a se je dobro izšlo. Matic in Teja sta imela smolo, saj sta bila četrta in tako nista dobila medalje, kljub dobremu nastopu. Malo zadaj sta prisopihala še Jure Medved in Martin. Potem so tekle Maja, Živa in Sara, ki so končale v sredini kolone in so bile kar zadovoljne s svojim nastopom. Potem se je začelo pa zares, saj so bili naslednji teki izbirno tekmovanje za nastop na evropskem prvenstvu v krosu za italijanske in slovenske tekače. Med njimi je bilo pa še nekaj Afričanov tako, da je bilo res divje. Jakob Medved je po napornih pripravah na svetovno prvenstvo v gorskem teku tekel po najboljših močeh a so bile noge malo utrujene tako, da je dva kroga s težavo lovil najboljše, v zadnjem pa je malo popustil in končal kot tretji med svojimi letniki. Za konec so tekli še najmlajši, kar je bil bolj promocijski tek, kjer so bili pa naši najmlajši kar uspešni. Po malo zmešnjave je bil Jure Komidar četrti, Filip drugi, Manca pa peta. Utrujeni smo se odpravili proti domu, se ustavili še v Sežani, ker je bila lakota  že kritična in se potem zadovoljni in utrujeni vrnili domov. Spomladi pa nadaljujemo s še boljšimi rezultati.

Tekme v oktobru

V soboto sta Jure in Jakob Medved nastopila na krosu občinskih reprezentanc na Ravnah. Res sta bila edina predstavnika Občine Logatec, vseeno pa sta jo dostojno predstavljala. Pri Juriju je mladostna ležernost prevladala nad talentom in ni bil med prvimi, Jakob pa je opravil svoje delo tako, kot treba. Ker je bil uspešen nastop eden od pogojev za nastop na evropskem prvenstvu v krosu decembra, se je potrudil in zmagal. 
V nedeljo smo zelo nastopili množično na teku za notranjski tekaški pokal v Karlovici pri Cerknici. Saj brez nas skoraj ne bi bilo teka, toliko nas je bilo. Pri starejših dekletih smo prevladovali, le prvo mesto nam je ušlo, potem pa do šestega sama naša dekleta. Res lep pogled. Pri mlajših sta Filip in Jakob Komidar tekla odlično in bila prvi in tretji pa še mami je bila v svoji kategoriji četrta. V skupnem seštevku za NTP sta bili pa Teja Mišič in Ema Kogovšek drugi v svojih kategorijah. Sedaj nas čaka pa še Ljubljanski maraton in letošnja sezona se bo za večino uspešno končala.

Logaški tek

To vročo poletno nedeljo smo imeli v Logatcu tek na stari trasi olimpijskega teka. Odlično izvedeno, priča smo bili lepim tekom in navdušenim tekačem kot tudi spremljevalcem.

Razveseljivo je to, da je prireditev spremljalo veliko gledalcev ob progi. Upajmo, da bo tudi množičnost v prihodnje na nekdanjem nivoju. Seveda smo bili prisotni tudi člani ŠD Tek je lek. Nekateri kot tekači, drugi smo pomagali, da je bilo vse tako, kot mora biti. Res so se člani Smučarsko tekaškega kluba potrudili, glavni trener pa je s svojim zgledom tekel pred vsemi svojimi tekači. Čeprav je bil tek v prvi vrsti promočija gibanja in zdravja, je bilo ravno prav tekmovalnosti.

Državno prvenstvo v krosu

Tekači ŠD Tek je lek smo dobro izkoristili prvi pravi pomladanski vikend. V soboto so naši mladi tekači nastopili na državnem prvenstvu v krosu v Velenju, kjer so se borili po najboljših močeh. Mlajši so uspeli priteči v sredi kolone, kar je dobro, 

saj so otroci neverjetno dobro pripravljeni. Najbrž preveč in zato kasneje ni več napredka. Pri starejših pa kot po navadi Jakob Medved na čelu kolone močan in pogumen. Na koncu ga je sicer premagal njegov velik konkurent Vid Botolin, vseeno pa je bil za nas super tek.

Prve letošnje tekme

Kros v Italiji

V nedeljo, 10. marca so se naši mladi tekači udeležili krosa v Udinah v Italiji, kar nam je služilo kot priprava na državno prvenstvo v krosu čez dva tedna. Odlično vzdušje in za večino ravno prava konkurenca, le Jakob Medved  je bil premočan za tiste fante in je bil zato bolj osamljen na progi.

Sicer pa Manca odlična 2., Matic 3., Malo slabše je tek uspel Teji, Juriju in Martinu. Mogoče je imela Teja malo smole in so se res našle zelo dobre punce na kupu, saj so bile nekatere celo pred fanti. Naporen in uspešen dan smo zaključili s testeninami prijaznih organizatorjev, starejši še z nekaj kavami, mlajši pa s sladkarijami. Počakali smo na nagrade in se odpravili domov. Sedaj pa spet nekaj treningov in novim zmagam naproti.

 

Tekma v dvorani za najmlajše

Prva letošnja tekma naših najmlajših tekačev je bila v dvorani Skala v Pivki. Čeprav majhna skupina, so nastopali odlično in seveda bomo šli naslednjič spet. Smo se kar navadili, da vsi naši tekači in tekačice dobijo priznanja za uspešne nastope.  Lepa tekma in zelo prijazni organizatorji.

V soboto smo nastopili v Žalcu na sprint krosu z večjo in močnejšo ekipo. Zanimivo tekmovanje po snegu in blatu in ravno prav zahtevno. Potekalo je po modelu, ki je običajen za sprint tekme v smučarskem teku. Najprej sta Manca in Neja nastopili v tekmi s skupinskim startom. Po prerivanju s  fanti, je bila Manca tretja, Neja pa šesta. Potem so se na start podali fantje. Medtem, ko je bil Jakob najhitrejši, sta Tian in Jure z več težavami prišla skozi kvalifikacije. Seveda sta tekmovanje zaključila po prvem teku na izpadanje. Jakob je imel v prvih dveh krogih lahko delo, v finalu pa je bil tek zelo hiter in je šele na cilju prišel na prvo mesto. Lep a hladen začetek tekmovanj, je bilo pa lažje, ker so naši tekači začeli sezono dobro.

Kros v Trstu

Naši mladi tekači so nastopili na krosu v Trstu.

Tekmovanje je bilo zelo kvalitetno, saj je štelo tudi za izbirno tekmo za nastop na evropskem prvenstvu v krosu za italijanske kot tudi slovenske tekače. V teku mlajših sta nastopila Manca in Martin. Manca je bila najboljša, Martin pa v sredini kolone. Pri starejših je bilo veliko več kvalitetnih tekačev in tekačic in sta imela Teja in Martin obilo težav. Na koncu je bil Matic sedmi, Teja pa peta. Tekmovanje je bilo odlično pripravljeno in naši tekači so bili zelo zadovoljni s prireditvijo kot tudi s svojimi dosežki. 

 

Tekma Šmarješke toplice

V nedeljo smo naredili super  tekaški izlet na Dolenjsko v Šmarješke toplice, kjer je bilo za vse tekače zastonj kopanje. To je bil očitno dovolj dober razlog, da so se naši mladi tekači pošteno trudili na teku. Manca in Matic sta bila druga na otroških tekih, drugim pa tudi ni dosti manjkalo do medalj. V članskem teku sta pa tudi Karmen in Miro prišla med najboljše. Dolenjci so pripravili super tekmovanje za dolenjski tekaški pokal. V športnem parku so pripravili malico, bilo je tudi dovolj češenj za vse in ves čas se je dogajalo tako, da je čas do razglasitve rezultatov in podelitve zasluženih priznanj hitro minil. Naredili smo še nekaj fotografij in se zapodoli v bazen, da smo se ohladili, saj je bilo med tekom vsem pošteno vroče. Naslednje leto pa nasvidenje s še večjo ekipo.

Nastop mladih tekačev

V soboto smo se udeležili zimskega krosa v Žalcu. Bile so prave zimske razmere, start na robu atletskega stadiona, teklo se je na 500m dolgi progi po parku. Sicer se ni videlo, kje je stadion, kje pa park, saj smo gazili po globokem snegu, kar pa mladih tekačev niti ni preveč motilo. Bolj smo bili nesrečni in premraženi spremljevalci, ki smo štiri ure tacali po snegu. Organizatorji so bili pa prijazni in hvala jim za tekmo. Naši mladi tekači pa uspešni kot vedno. Zares so se zapodili v sneg, Tijan in Taja sta dobila tudi medalje. So se pa čisto lepo zabavali v snegu in nič niso težili za domov, čeprav smo kar dolgo čakali na Jakoba, ki je bil v tekmi na izpadanje do konca v igri. V finalu je bil drugi, starejši so bili taktično bolj zreli in racionalni v svojih tekih. Vseeno pa je bil odličen.

 

Mladi tekači na maratonu v Crikvenici

Člani ŠD Tek je lek na maratonuPo spletu okoliščin imamo v društvu več primerov, da tečejo starši in otroci in tako je naneslo, da so najprej prijavili eni še svojo deklico na 5km. Pa saj to je za 9 let  stare otroke res pravi maraton. Potem so pa naenkrat hoteli še vsi ostali otroci, ki skupaj trenirajo, na maraton in se je zgodilo. Prav lepo je bilo gledati, s kakšnim elanom so trenirali. Seveda je treba poskusiti, če pretečeš 5km. In ko jim je to uspelo, je bila samozavest že večja. In tako smo šli v soboto v Crikvenico.Veseli in razposajeni, nobene predtekmovalne mrzlice, kot pri starejših. In v nedeljo na start. Tam je bilo malo bolj mirno in pogledi so bili bolj prestrašeni. Start in začelo se je! Vsi so uspešno pretekli svoj prvi maraton in po teku ni bilo opaziti kakšne posebne utrujenosti. Z zanimanjem so čakali še odrasle, da so odtekli svoj tek in veselo navijali. Končen sklep je bil, da bodo še tekli na maratonu.

Lahko si čestitamo, da smo toliko otrok navdušili za tek. Upajmo, da jih ne mine.

Notranjska liga

Člani ŠD Tek je lek so bili na prvi tekmi zimske notranjske lige v dvorani za mlade. Prva tekma je bila v Postojni. Bilo je enkratno, ogromno otrok, zelo glasno vse skupaj in zagrizeni boji najmlajših. Hvala organizatorjem za trud, saj so bili otroci zelo navdušeni. No, naši pa tudi uspešni. Kot se za prvo tekmo spodobi, je bilo kar nekaj strahu in napetosti, ko so prišli v dvorano. Sledilo je čakanje na začetek tekmovanja. Veliko prezgodaj so šli na ogrevanje in tudi na tekališču so bili tako, kot vsi ostali veliko prej, kot je bilo treba.  Zvečer pa zelooo utrujeni in je bil posledično prav blagodejen mir v kombiju. Tisti, ki so dobili priznanja so jih ponosno kazali, ostali so bili pa tudi zadovoljni s svojimi nastopi. Šli bomo tudi na naslednje tekme in še več nas bo. Poseben čar takega tekmovanja je v tem, da je zelo sproščeno, ni rekordov in naslovov, le uživanje in druženje.

Druga tekma za mlade v Pivki

V četrtek, 14.12. je bila v  Pivki druga tekma v atletiki za mlade. Tudi tokrat smo bili uspešni, predvsem so bili pa vsi navdušeni, uživali v tekmovanju in med vožnjo s kombijem. Tekmovanje je v dvorani, nastopajo v tekih na 30m in 300m, skačejo v daljino in tečejo štafeto. Vzdušje je enkratno, večina tekmuje z veseljem, predvsem pri mlajših še ni prevelikih razlik med tistimi, ki trenirajo več in ostalimi. Trudimo se ustvariti prijetno vzdušje, kjer ni primarna uspešnost na tekmovanju ampak tekmovanje samo. Upamo, da to pelje v pravo smer in bodo tudi manj uspešni v atletiki uživali in ostali povezani s športom v taki ali drugačni obliki celo življenje. To pa mora biti glavni cilj ukvarjanja s športom mladih, mar ne!

Kaj delamo

V Dolnjem Logatcu  vadi 10 - 16 otrok v skupini U10 - U16, imamo pa tudi skupino mladincev, ki trenirajo bolj posamično in več.  Z otroki delamo splošno vadbo bolj v obliki igre. Vadbo v glavnem vodita Miha in Gašper. Nina vodi v Gornjem Logatcu interesno dejavnost 15 otrok. Otroci nastopajo v primorskih pokalnih krosih, NTP, primorskem pokalu, nekateri pa natekmovanjih v stadionski atletiki. Tako  ta del poskušamo peljati na prijazen način, dovolj strokovno in ne preveč  specializirano. Zaenkrat je to v zadovoljstvo večine.Vedno je na mestu vprašanje, ali je smiselno ukvarjanje s športno rekreativno vadbo ali s tekmovalnim športom.

Koristi take vadbe so sledeče:

-          otroci pridobivajo delovne navade

-          ob vidnem napredku postajajo samozavestnejši

-          zdrava športna tekmovalnost se bo prenašala tudi na druga področja življenja

-          spadajo v neko v javnosti pozitivno ocenjeno skupnost

-          pridobivajo pozitivne vrednote in pravilen odnos do njih

-          zaradi treningov si zna bolje organizirati čas, kar mu bo koristilo vse življenje

-          nima preveč prostega časa za slabe razvade

-          pozitivno okolje in v večini športov zdrave prehranjevalne navade in zdrav način življenja.

Poskušamo slediti tejle misli:

"Ljudje bodo pozabili, kaj ste govorili,
ljudje bodo pozabili, kaj vse ste naredili,
vendar ne bodo pozabili, kako so se v vaši družbi počutili."
(Maya Angelou)

Živeti s športom pomeni biti svoboden kot ptica. Zares iskrena hvala, ker letite z nami.