Ponudba dejavnosti ŠD TJL

Otroška atletika za mlajše  kategorije - splošni nivo

Treninge vodijo mladi vaditelji, ki delajo starosti otrok primerno, vadba je zanimiva, splošna in temelji na igri. Zimski treningi so v dvorani, ko je vreme lepo  pa na zunanjem igrišču in na Sekirici. Otroci pozimi tekmujejo v notranjsko kraški ligi v dvorani, kasneje pa v krosih v okoliških krajih. V eni skupini je 10-12 vadečih. Sprejemamo tudi nove otroke za vadbo v starejši skupini.

Mladinska atletika – tekmovalno usmerjena vadba

Trening mladincev je bolj individualno in tekmovalno voden, vsak dela po svojih sposobnostih in glede na cilje, ki jih ima. Skupni treningi so v skupini do 8 tekačev. Nekaj treningov pred tekmovanji naredijo skupaj s člansko skupino. Tisti, ki vadijo za svoje dobro počutje pa del treningov naredijo z rekreativno skupino.

Tekaški treningi članov – zahtevnejši nivo

Vadba teka za tiste, ki želijo narediti napredek v razvoju svojih tekaških sposobnosti. Predvsem je namenjeno tistim, ki želijo uspešno nastopati na tekaških maratonih ali drugih rekreativnih ali veteranskih tekmovanjih. Treningi so sistematično vodeni, spremlja se napredek in dela funkcionalne meritve. Zelo učinkovito je delo v skupini, saj je lažje napraviti dolge teke, ki se vlečejo, če je v skupini prijetno vzdušje in pozitivna energija. Najpomembnejše pa je, da skupaj naredijo zahtevne treninge tekmovalnega tempa, kar posameznik dela zelo težko. Na teh treningih so dobrodošli tudi drugi tekači, ki sicer ne trenirajo z nami.

Rekreativna tekaška vadba – lahkotnejši nivo

Skupinska tekaška vadba za vse, ki si želijo redno teči, a jim ne uspeva biti redni. Za take je skupinska vadba idealna. Tudi, kadar nimate časa ali volje, veste, da vas so-tekači čakajo in morate iti na trening. Poleg skupnih treningov lahko dobite napotke za zdravo in učinkovito vadbo, nasvete za zdrav življenjski slog in zdravo prehrano. Predvsem pa v skupini vlada prijetno vzdušje in ravno prava mera tekmovalnosti. Vadba je pestra, naredi se vse potrebno in tudi nekaj dovolj intenzivnega, da se začnejo v telesu dogajati pozitivne spremembe. Zdravje in dobro počutje je osnovni moto vadbe te skupine.

Priprava tekačev za nastop na maratonu ali 21km

Poleg članov društva se nam lahko v pripravah pred večjimi maratoni pridružijo tudi drugi tekači. Treniramo v skupinah tako, da je učinek optimalen, trening pa  psihično manj naporen. Glavni treningi so v prvi fazi skupni dolgi teki, ki jih delamo kot tekaške dneve, kjer je v družbi lažje nabrati potrebno število kilometrov. Kadar je možno, to naredimo na odličnih tekaških terenih okrog Sekirice. V nadaljevanju pa delamo specialne treninge na cesti v Zapolju, kjer je v skupini lažje narediti dober trening. S testnimi treningi spremljamo napredek vsakega tekača in naredimo vse potrebno za najboljšo formo na glavni tekmi.

Individualna tekaška vadba

Primerno za naprednejše tekače, ki se želijo optimalno pripraviti za nastop na določeni tekmi v maratonu ali 21km. Projekt je optimalno izvajati 15 tednov s tem, da je potrebna prejšnja splošna priprava. Najprej se naredi meritve in določene teste na podlagi katerih se oceni, kakšen je realni cilj na določenem tekmovanju. Trening vodimo glede na potrebe in možnosti posameznika, kadar je možno organiziramo glavne treninge v primerni skupini, kar je zelo učinkovito in psihično lažje izvedljivo.

Splošna priprava mladih športnikov ekipnih športov

Primerno za tiste, ki želijo hitreje napredovati, za mlade, ki so hitro zrastli in imajo težave s koordinacijo ter po poškodbah. Vsi vemo, da je atletika dobra osnova za vse športe in zato nekaj takega treninga lahko pomeni tisto dodano vrednost, ki bo odločilna za kvaliteten preskok. Dela se individualno, lahko nekaj mladih športnikov iz istega športa opravi določene vaje skupaj. Treninge vodi izkušen atletski trener, ki zahteva doslednost in tehnično popolnost izvajanja.

Ozaveščanje o pomenu gibanja in prehrane za zdrav način življenja

Vsakodnevno na skupnih vadbah poudarjamo pomen pravilne vadbe in kako skrbeti za svoje zdravje. V okviru tekaškega dne pripravimo tematska predavanja o zdravi in učinkoviti vadbi. V okviru individualne vadbe pa imamo tudi načrt prehranjevanja in pripadajoče vadbe.

Več strokovnih zapisov o vadbi in prehrani je na naši spletni strani in facebooku.

https://www.facebook.com/sdtekjelek/

http://www.tekjelek.si/2017/gibanje_je_nacin_zivljenja.php?ID=4524

Vse naše dejavnosti sofinancira občina Logatec

Živeti s športom pomeni biti svoboden kot ptica. Zares iskrena hvala, ker letite z nami.